Gabriel Croitoru
Țară:
RomâniaProgram
Recital vioară și pian
Masterclass
Printr-un punct trec o infinitate de drepte.
Și noi suntem, raportați la nemărginirea universului, puncte traversate de o infinitate de emoții. Suntem indrăgostiți, fericiți, răniți, dezamăgiți, speriați, curioși; în fiecare clipă o nouă varinată a ceea ce obișnuiam să fim.
Pentru fiecare emoție există un leac sau un alint și pentru orice întrebare există un răspuns. Iar răspunsul la întrebarea „Ce simt?” este „Întreabă o vioară! Ea va ști întotdeauna să-ți dea un răspuns…”
Catalogat de către presa franceză de specialitate ca „un violinist excepţional, având o tehnică impecabilă”, după ce a câștigat Premiul al II-lea (premiul I neacordat) la Concursul Internaţional „Zino Francescatti” Aix-en-Provence, Franţa.
Este câștigătorul multor premii importante obținute în Elveția, Italia și Austria.
Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezenţă în viaţa muzicală în triplă postură: de solist – concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, membru al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca și profesor universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică București.
În ţară, Gabriel Croitoru a participat și a câștigat numai Premii I la toate ediţiile concursului „Cântarea României”, este deţinătorul Marelui premiu și al trofeului „Lira de Aur” de la Concursul Naţional de Interpretare Instrumentală „C. Porumbescu” Suceava.
Este câștigătorul Premiului I la Concursul Internaţional de vioară „Henryk Wieniawski” Lublin, Polonia și la Concursul Internaţional de vioară „Pablo Sarasate” Pamplona, Spania, precum și al Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate.
În ultimii ani, artistul a participat, alături de violonistul Liviu Prunaru și de pianistul Horia Mihail, la turneele naţionale „Vioara lui Enescu la sate” și „Duelul viorilor”: Stradivarius vs. Guarneri”, evenimente ce l-au purtat pe scene din numeroase localităţi din întreaga ţară.